Marktplaats
Marktplaats Pro User Guide v1.5.0

Inleiding Deze gebruikershandleiding legt alles uit wat je moet weten voordat je aan de slag gaat met de Marktplaats Pro WooCommerce plugin

Jerry Rakels avatar
Geschreven door Jerry Rakels
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Inleiding

Deze gebruikershandleiding legt alles uit wat je moet weten voordat je begint met onze Marktplaats Pro WooCommerce plugin versie 1.5.0 of hoger.

De plugin downloaden, installeren & activeren

Vragen en ondersteuning

Over Marktplaats Pro

Wat is Marktplaats Pro?

Marktplaats.nl is een website voor bedrijven en consumenten en wordt voornamelijk gebruikt voor de verkoop van tweedehands producten. Een advertentie plaatsen op de website van Marktplaats, kan normaal gesproken gratis. Marktplaats heeft echter ook een betaald model dat Marktplaats Pro heet.

Marktplaats Pro biedt premium functies om een advertentie te publiceren, zoals: links naar een productpagina/website, contactgegevens, directe berichten via e-mail, premium advertentieposities en nog veel meer. Bovendien heeft Marktplaats 8,2 miljoen bezoekers per dag, waardoor je een mooi platform hebt om je product te verkopen.

Voordat je begint: maak een Marktplaats Pro-account aan

Om te kunnen beginnen met adverteren op Marktplaats, moet je je eerst aanmelden voor een Marktplaats Pro account. Je kunt je gratis aanmelden via de website van Marktplaats.

Na het aanmaken van een account bij Marktplaats Pro kun je direct beginnen met adverteren via de Marktplaats website en miljoenen bezoekers bereiken.

Autorisatie & licentie

Marktplaats Pro gebruikersnaam & wachtwoord

Voordat je kunt beginnen met het publiceren van advertenties op de Marktplaats website, moet je de Marktplaats Pro WooCommerce plugin verbinden met je Marktplaats Pro account. Daar zul je zien dat de plugin om een gebruikersnaam en wachtwoord vraagt. Dit zijn exact dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord die je gebruikt om in te loggen op je Marktplaats Pro account.

• Log in op uw WordPress-dashboard

• Ga naar WooCommerce > Instellingen > tab Marktplaats > Autorisatie

• Klik op de knop Klik om te autoriseren

• Je wordt doorgestuurd naar een inlogpagina van Marktplaats Pro

• Zodra je een correcte gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevuld, word je teruggeleid naar de WooCommerce instellingenpagina

• De status moet veranderen in Goedgekeurd in het groen

Woosa-licentiesleutel

Zoals voor al onze software geldt, heb je voor het gebruik van onze plugins een actieve Woosa-licentiesleutel nodig. Volg ons artikel Het activeren van je Woosa-licentiesleutel om ervoor te zorgen dat je licentiesleutel is geactiveerd voordat je processen start met onze plugins.

Algemene instellingen

Type prijs

Marktplaats biedt verschillende prijstypes (bijvoorbeeld een vaste prijs of een onderhandelbare prijs). De algemene instelling van het prijstype zorgt ervoor dat dit prijstype standaard wordt gebruikt voor elke advertentie die vanuit WooCommerce naar Marktplaats Pro is gepubliceerd.

Begroeting

Verkoop je het product als bedrijf of als particulier? Dit bepaalt de aanhef.

Naam verkoper

Welke verkopersnaam wil je laten zien op de Marktplaats advertentie. In het geval van een bedrijf adviseren wij om de bedrijfsnaam te gebruiken.

Type verzending

Marktplaats biedt twee (2) manieren om het product te verzenden:

• Ophalen
    Dit betekent dat de persoon die dit product koopt, het kan ophalen op een locatie van uw voorkeur. Als u deze optie kiest, verschijnt er een invoerveld waarin u de locatie kunt invullen.

• Verzenden
    Dit betekent dat jij als verkoper het product verzendt naar de locatie van de voorkeur van de koper.

Beschrijving voettekst

Wat betreft de inhoud van de advertentie wordt de meeste ruimte gegeven in de omschrijving van de advertentie. Standaard gebruiken we hiervoor op Marktplaats de productomschrijving. Het kan echter zijn dat je een aantal call to actions aan de advertentie wilt toevoegen in plaats van alleen algemene informatie.

Bijvoorbeeld informatie over je bedrijf, gemiddelde levertijd, kortingen, andere producten enzovoort. Hiervoor kun je de Voetbeschrijving gebruiken, die automatisch onderaan elke advertentiebeschrijving wordt geplaatst.

Contactgegevens

Omdat veel consumenten Marktplaats.nl bezoeken om te zoeken naar tweedehands producten, kan het handig zijn om je contactgegevens toe te voegen. Met een Marktplaats Pro account kun je in ieder geval onderstaande informatie delen.

• Telefoonnummer

• Website URL

Pauze niet op voorraad

Het publiceren van een advertentie op Marktplaats Pro kan je veel verkopen opleveren. Het kan gebeuren dat een product niet meer op voorraad is. In dit geval wil je de advertentie misschien niet online hebben, omdat een potentiële verkoop niet geleverd kan worden. Wanneer je dit selectievakje inschakelt, zal onze plugin de advertentie automatisch pauzeren wanneer het WooCommerce product niet meer op voorraad is.

Is het weer op voorraad? Dan activeren we de advertentie opnieuw!

Categorieën verbinden

Functionaliteit voor het in kaart brengen van categorieën

Bij het publiceren van een advertentie is het verplicht om een categorie te kiezen. De category mapping functionaliteit bespaart je tijd, omdat je WooCommerce categorieën kunt koppelen aan Marktplaats categorieën.

Marktplaats gebruikt bijvoorbeeld de volgende categoriestructuur:

• Elektronica & Computer

• Toetsenborden

• Muizen

• Accessoires

Je kunt dit eenvoudig verbinden met een eigen structuur van WooCommerce-categorieën, zoals het voorbeeld hieronder.

• Elektronica & Computer > Computer

• Toetsenborden > Toetsenborden & Muizen

• Muizen > Toetsenborden & Muizen

• Accessoires > Accessoires

Kosten per klik

Kosten per klik (CPC) is het bedrijfsmodel van Marktplaats Pro. Dit betekent dat wanneer iemand op jouw website URL klikt vanuit een Marktplaats advertentie, je een paar cent betaalt. Het exacte bedrag wordt bepaald door een aantal parameters, zoals: categorie, populariteit van het product en concurrenten.

De maximale CPC kan worden ingesteld in de categorie mapping instelling. Als je CPC te laag is, kan het gebeuren dat je advertentie niet vaak wordt getoond omdat andere concurrenten een hogere CPC hebben. Kies daarom verstandig wat je wilt uitgeven aan een klik en een potentiële verkoop.

Product acties

Een product publiceren

Om synchronisatie tussen WooCommerce en Marktplaats Pro voor een advertentie mogelijk te maken, moet je het product vanuit WooCommerce naar Marktplaats Pro publiceren. Dit kun je doen door de onderstaande stappen te volgen:

1. Log in WordPress-dashboard

2. Ga naar de Producten in het linkermenu van WordPress

3. Selecteer het product dat je op Marktplaats Pro wilt publiceren

4. Ga naar bulkacties en kies Marktplaats: Publiceren/updaten.

5. In het begin zal de productstatus in de kolom Marktplaats Verwerken... zijn. Na ongeveer 5 minuten zal deze veranderen in Gepubliceerd of Fout.

Als het product een foutmelding geeft in de Marktplaats-kolom, moet je eerst iets herstellen. Om de hele foutmelding te zien Klik op het product > Scroll naar beneden naar Productgegevens > Klik op het tabblad Marktplaats. Raadpleeg onze lijst met Marktplaats fouten om te zien welke fout je hebt en hoe je deze kunt oplossen.

Verkoopt u al producten op Marktplaats?
Onze plugin herkent deze producten niet. Wij adviseren u om de huidige advertenties te verwijderen en de nieuwe advertenties via onze plugin te publiceren.

Een product bijwerken

Heb je een WooCommerce product bewerkt en wil je dat de wijzigingen ook worden toegepast op de Marktplaats advertentie? In dat geval moet je de update-actie handmatig activeren.

1. Log in WordPress-dashboard

2. Ga naar de Producten in het linkermenu van WordPress

3. Selecteer het product dat je wilt bijwerken op Marktplaats Pro

4. Ga naar bulkacties en kies Marktplaats: Publiceren/updaten.

5. In het begin zal de productstatus in de kolom Marktplaats Verwerken... zijn. Na ongeveer 5 minuten zal deze veranderen in Gepubliceerd of Fout.

Een product onderbreken

Marktplaats adviseert om een advertentie nooit te verwijderen, alleen te pauzeren. Op deze manier blijven alle gegevens bewaard en kun je ze later weer gebruiken als je besluit de advertentie weer te activeren. Op deze manier blijven je verkoopresultaten gelijk of worden ze zelfs beter. Volg de onderstaande stappen om een advertentie handmatig te pauzeren vanuit WooCommerce.

1. Log in WordPress-dashboard

2. Ga naar de Producten in het linkermenu van WordPress

3. Selecteer het product dat je wilt bijwerken op Marktplaats Pro

4. Ga naar bulkacties en kies Marktplaats: Pauzeren/ontbreken.

5. In het begin zal de productstatus in de kolom Marktplaats Verwerken... zijn. Na ongeveer 5 minuten zal deze veranderen in Verwerkt of Fout.

Een product verwijderen

Zoals eerder uitgelegd raadt Marktplaats af om een advertentie te verwijderen omdat je dan alle relevante gegevens kwijt bent. Er is echter wel een mogelijkheid om de advertentie te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je zeker weet dat je dat product nooit meer zult verkopen.

1. Log in WordPress-dashboard

2. Ga naar de Producten in het linkermenu van WordPress

3. Selecteer het product dat je wilt bijwerken op Marktplaats Pro

4. Ga naar bulkacties en kies Marktplaats: Verwijderen.

5. In eerste instantie zal de productstatus in de Marktplaats kolom Verwerken... zijn. Na ongeveer 5 minuten zal deze veranderen in Onpubliceerd.

Algemene instellingen per product overschrijven

De algemene instellingen die je hebt geconfigureerd, zijn mogelijk niet van toepassing op alle producten. Daarom kun je individuele producten en Marktplaats parameters aanpassen vanuit het WooCommerce product. Ga naar WooCommerce > Producten > Klik op een product > Scroll naar beneden naar de Productgegevens > Klik op de Marktplaats tab. Alle velden die in dit tabblad worden gewijzigd, overschrijven de algemene instellingen.

Pauze niet op voorraad

Kies niets, ja of nee.

Titel

Onze plugin neemt de WooCommerce producttitel als standaard titel van de advertentie op Marktplaats. Als je het echter commerciëler wilt maken en mensen wilt aantrekken, kun je de titel in dit veld alleen veranderen voor de Marktplaats advertentie.

Prijs

We nemen standaard de WooCommerce productprijs, maar je kunt deze in dit veld wijzigen.

Type prijs

Welk prijstype moet worden toegepast op dit product/deze advertentie?

Categorie

In welke categorie moet dit product als advertentie worden gepubliceerd?

Begroeting

Wijzig de aanhef voor dit specifieke product.

Naam verkoper

Wijzig de verkopersnaam voor dit specifieke product.

Type verzending

Wijzig het verzendtype voor dit specifieke product.

Contactgegevens

Wijzig de telefoon of website-URL voor dit specifieke product.

Inhoud synchroniseren met Marktplaats Pro

De Marktplaats Pro WooCommerce plugin zal standaard het volgende inhoudsveld gebruiken voor de advertentie.

• Producttitel = Advertentietitel

• Productbeschrijving = Advertentiebeschrijving

• Productafbeeldingen = Advertentieafbeeldingen

Je kunt de inhoud aanpassen om deze commerciëler te maken door gebruik te maken van de beschrijving in de voettekst en een aparte advertentietitel.

Ontwikkelaars

Fouten

Tijdens elk proces is het mogelijk dat je fouten krijgt. Gelukkig is er voor elke fout een oplossing. Bekijk onze lijst met fouten om ze zelf op te lossen, zonder de hulp van onze specialisten.

Gereedschap

Cache wissen

In sommige gevallen kan cache het zien van werkelijke verschillen in je winkel blokkeren. Daarom kan het handig zijn om de cache te wissen. In dit geval is de functie cache wissen alleen van toepassing op alles wat te maken heeft met onze bol.com WooCommerce plugins.