vidaXL User Guide v3.2.0

Deze gebruikershandleiding legt alles uit wat je moet weten voordat je aan de slag gaat met de vidaXL WooCommerce plugin versie 3.2.0 -

Jerry Rakels avatar
Geschreven door Jerry Rakels
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Inleiding

Deze gebruikershandleiding legt alles uit wat je moet weten voordat je begint met onze vidaXL WooCommerce plugin versie 3.2.0 of hoger.

De plugin downloaden, installeren & activeren

Vragen en ondersteuning

Over vidaXL

Wat is vidaXL?

VidaXL is een consumenten en zakelijke webshop gespecialiseerd in de categorieën huis en tuin. Naast een eigen consumenten webshop, zijn ze ook een Dropshipping leverancier met hun label dropshippingXL.

Een van de grootste voordelen van VidaXL is hun brede assortiment en distributiekanalen in Europa. VidaXL is een van de minder bekende dropshipping leveranciers, die een 2-3 dagen levertijd in bijna alle Europese landen kan bieden. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom VidaXL op dit moment een van de meest populaire dropshipping leveranciers is.

Voordat je begint: maak een vidaXL Dropshipping account aan

Om te kunnen beginnen met dropshipping via vidaXL, moet je je eerst aanmelden voor een dropshipping account bij vidaXL. Je kunt je gratis aanmelden via dropshippingxl.com, door op de knop Aanmelden rechtsboven in het menu te klikken.

Het kan tot 7 werkdagen duren voordat vidaXL je aanmeldingsverzoek goedkeurt. Zodra je bent goedgekeurd, kun je direct beginnen met de verkoop van de volledige productcatalogus van vidaXL met meer dan 80.000 producten.

Ben je al begonnen met de gratis proefperiode van je Woosa plugin en realiseer je je nu dat je meer tijd nodig hebt, omdat je nog geen vidaXL dropshipping account hebt? Laat het ons weten door een ticket in te dienen, dan verlengen we je gratis proefperiode.

Autorisatie & licentie

vidaXL API token

Je kunt de API-sleutel van vidaXL vinden in je dropshippingXL account.

• Klik op je bedrijfsnaam rechtsboven en selecteer Mijn account in het dropdownmenu

• Scroll naar beneden tot je API Token ziet staan

• Klik op Toon API-token en kopieer het API-token onmiddellijk

• Log in op je WordPress dashboard

• Ga naar vidaXL > Autorisatie

• Vul het e-mailadres in van je dropshippingXL account en het API token dat je zojuist hebt gekopieerd.

• Klik op de knop Klik om te autoriseren

• De status moet veranderen in Goedgekeurd in het groen

Lukt de autorisatie niet? Bekijk dan onze lijst met fouten voor de vidaXL WooCommerce plugin.

Woosa-licentiesleutel

Zoals voor al onze software geldt, heb je voor het gebruik van onze plugins een actieve Woosa-licentiesleutel nodig. Volg ons artikel Het activeren van je Woosa-licentiesleutel om ervoor te zorgen dat je licentiesleutel geactiveerd is voordat je processen start met onze plugins.

Algemene instellingen

Track & Traceer code in e-mails van klanten

Zodra een bestelling is geplaatst op je webshop, wil de klant graag updates ontvangen over de verzending. De meest gebruikelijke manier om een klant te updaten is door het delen van de Track & Trace code van de vervoerder.

Onze plugin importeert de Track & Trace code in de betreffende WooCommerce bestelling, maar dat deel is alleen zichtbaar voor jou als webshop eigenaar. Met de Track & Trace naar klant emails instelling kun je de Track & Trace code automatisch naar de klant sturen. We zijn afhankelijk van de standaard WooCommerce e-mailsjablonen. Als de Track & Trace code niet wordt weergegeven of als je aangepaste e-mailsjablonen gebruikt, laat je ontwikkelaar dan controleren hoe je de Track & Trace code van vidaXL kunt weergeven in e-mails.

Een externe crontaak gebruiken

Een cron job is een geplande taak in je webshop, die op terugkerende basis plaatsvindt. Het bijwerken van de voorraad kan bijvoorbeeld elke 60 minuten worden ingepland. De cron job zorgt ervoor dat de taak elke 60 minuten wordt uitgevoerd. In principe "pingt" het je webshop om dat proces op tijd te starten.

Het cron job systeem van WordPress is niet erg betrouwbaar, vooral als je een nieuwe webshop begint met niet veel bezoekers. Het zal je webshop alleen "pingen" als iemand je website bezoekt (inclusief jezelf). Je kunt je voorstellen dat elke 60 minuten je website bezoeken om een cron job te activeren, zijn doel voorbij schiet.

Een andere reden om niet te vertrouwen op de crontaak van WordPress is dat je minder opties hebt om het schema aan te passen. Sommige processen kunnen de belasting van je server verhogen en je wilt misschien dat ze alleen 's nachts worden uitgevoerd. In beide gevallen raden we je aan om een externe cron job te gebruiken.

Er zijn twee opties om een externe cron job te configureren:

1. [DIFFICULT] Op uw eigen server (d.w.z. cPanel)

2. [EASY] De Woosa cron-server

Op je eigen server

Raadpleeg een ontwikkelaar of serverexpert om een crontaak te configureren op je eigen server.

De cron-server van Woosa

Woosa heeft een cron server waar we je cron URL kunnen configureren om je webshop te "pingen", op elk gewenst tijdstip. Wil je voor de makkelijke manier gaan? Stuur een ticket een verzoek in om je cron URL te configureren.

Voorraadcompensatie behouden

Om te voorkomen dat je producten in je webshop verkoopt die al niet meer op voorraad zijn bij vidaXL, kun je gebruik maken van de Voorraad bewaren compensatie instelling. Ga naar WordPress dashboard > WooCommerce > Instellingen > vidaXL tab > Instellingen mini-tab en vul een getal in het invoerveld in. Weet je niet zeker hoe je deze instelling moet gebruiken? Laten we je uitleggen waarom we deze instelling hebben geïntroduceerd.

Zoals je misschien al hebt gemerkt, heeft vidaXL veel webwinkels die hun dropshipping-oplossing gebruiken. Dit betekent dat je wereldwijd veel concurrentie hebt met dezelfde productcatalogus. Dit betekent ook dat een product nu een voorraad van 8 kan hebben, maar binnen een paar minuten niet meer op voorraad kan zijn. Die situatie zal zich vooral voordoen bij populaire producten.

Bovendien werkt vidaXL de voorraad maar eens per 30 minuten bij, waardoor er een kleine vertraging optreedt in het voorraadniveau in je webshop. Om te voorkomen dat je producten verkoopt die al niet meer op voorraad zijn, hebben we de instelling Voorraad bewaren geïntroduceerd. Wat doet het? Laten we het beschrijven met een voorbeeld:

• Stel, je verkoopt een eettafel met SKU-nummer 321669. Dit is een zeer populaire eettafel. Het is 13:31 en op dit moment is de voorraad bij vidaXL 8. VidaXL zal de voorraad pas rond 14:00 weer bijwerken.

• In die korte periode hebben echter 10 andere webwinkels het product met SKU-nummer 321669 verkocht. Dit betekent dat de werkelijke voorraad -2 is in plaats van 8. Nu al moeten 2 webwinkels hun klanten teleurstellen.

• Toch zal je webshop nog steeds een voorraadniveau van 8 aangeven en daarom denken klanten nog steeds dat ze het product kunnen kopen. Stel, een klant heeft het product gekocht.

• Pas als je de bestelling naar vidaXL stuurt, kom je erachter dat vidaXL dit product niet meer kan leveren omdat het niet op voorraad is. U moet dan contact opnemen met uw klant, waardoor u hem teleurstelt en omzet misloopt.

We hadden deze situatie kunnen voorkomen door bijvoorbeeld de Voorraad op voorraad Offset met waarde 10 te configureren. Dit betekent dat wanneer een product voorraadniveau 10 of lager bereikt in je webshop, het product uit voorraad wordt genomen.

We doen ons uiterste best om de voorraadniveaus zo snel mogelijk bij te werken, maar we hebben te maken met het aantal webwinkels dat vidaXL gebruikt en de vertragingen van vidaXL zelf. Daarom hebben we de Preserver Voorraad Offset geïntroduceerd, zodat we teleurstellingen en omzetverlies zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

Debugmodus

Als je het selectievakje voor de Debugmodus inschakelt, worden alle gegevens die onze plugins toevoegen zichtbaar in aangepaste velden. Bijvoorbeeld: als een bestelnummer van vidaXL aanwezig is, worden de naam en de waarde van dat specifieke veld weergegeven.

Aangepaste velden kunnen worden aangepast, verwijderd of toegevoegd. Op deze manier hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om problemen te debuggen.

Configuratie verwijderen

Wanneer je een WordPress plugin activeert, voegt deze informatie toe aan je database. De database slaat deze informatie op, totdat je het zelf verwijdert. Ook wanneer je een plugin uitschakelt of zelfs verwijdert, blijven de databasetabellen bestaan. Dit heeft tegelijkertijd een voordeel en een nadeel.

Als je de databasetabellen bewaart, zal de plugin de gegevens onthouden zodra je hem opnieuw installeert. Het kan echter ook onnodige ruimte innemen in je databasetabel. In principe is het aan jou wat je verwachtingen voor de toekomst zijn!

Twijfel je wat je hier moet doen? Bespreek het met je ontwikkelaar of webbureau.

Automatische afhandeling van bestellingen

Stuur bestellingen naar vidaXL

Een van de grootste voordelen van het werken met een dropshipping leverancier zoals vidaXL, is dat zij bestellingen rechtstreeks naar je klanten sturen. Hierdoor hoef je zelf geen producten aan te schaffen of voor te financieren.

Echter, vidaXL moet de bestelde producten en adresgegevens van de klant weten om de bestelling te kunnen versturen. Daarom hebben we de instelling Bestellingen verzenden naar vidaXL toegevoegd aan de plugin instellingen. Op deze manier kun je zelf bepalen wanneer een WooCommerce bestelling automatisch naar vidaXL moet worden verzonden.

Je kunt 3 triggers kiezen om bestellingen naar vidaXL te sturen:

• Schakel dit uit, ik zal het handmatig doen.

• Automatisch wanneer de bestelstatus is voltooid.

• Automatisch wanneer de orderstatus wordt verwerkt.

In dit geval bedoelen we de status van de WooCommerce-bestelling.

Producten importeren

Nu je alle algemene instellingen hebt geconfigureerd, kunnen we bijna beginnen met het importeren van producten in onze WooCommerce winkel. Ga naar WooCommerce > Instellingen > vidaXL tab > Synchronisatie mini-tab.

Producten importeren als concept

Als je dit selectievakje inschakelt, worden alle nieuwe producten geïmporteerd met de status Concept in WooCommerce.

Waarom zou je deze functionaliteit gebruiken? Omdat de producten van vidaXL worden geïmporteerd met de content die vidaXL levert en daarom door duizenden andere webwinkels wordt gebruikt. Je wilt misschien voorkomen dat je dubbele inhoud creëert en dat Google je tegenhoudt. Daarom geeft de conceptstatus je wat tijd om de productcontent aan te passen en zo uniek mogelijk te maken.

Sluit het merk vidaXL uit van de producttitel

Als u dit selectievakje inschakelt, wordt bij producttitels die beginnen met vidaXL, vidaXL uit de titel verwijderd. Dit betekent dat producttitels met vidaXL in het midden van de titel, vidaXL niet verwijderen.

VidaXL is niet alleen een dropshipping leverancier, ze produceren ook producten onder hun eigen merk. Omdat ze ook een online consumentenwinkel hebben, kan het gebruik van hun merk overkomen als promotie voor hen.

Producten uitsluiten op basis van B2B-prijs

De B2B prijs is de aankoopprijs die je aan vidaXL betaalt voor dat specifieke product.

Voor deze instelling kun je een minimum- en maximumbedrag instellen. Als de B2B-prijs bijvoorbeeld minimaal 50 en maximaal 500 is, importeren we alleen producten binnen die prijsklasse.

Dit kan handig zijn als je niet te goedkope of te dure producten wilt verkopen.

Producten die niet op voorraad zijn in- of uitsluiten

Sommige producten in de vidaXL catalogus zijn niet op voorraad en kunnen daarom niet worden verkocht. Je kunt zelf bepalen of je producten die niet op voorraad zijn wilt importeren.

Als je deze instelling op exclude zet, worden alle producten die niet op voorraad zijn niet geïmporteerd in je WooCommerce winkel. Als je deze instelling instelt op inclusief, worden alle niet-voorradige producten geïmporteerd.

Bepaal hoe je je verkoopprijs berekent

Elke verkoper wil de beste prijs met de grootste marge bieden. Daarom bieden we meerdere opties om een verkoopprijs in te stellen.

• Gebruik dezelfde prijs als vidaXL
    De adviesprijs van vidaXL, zoals ze die op hun eigen consumentenwebshop hebben.

• Procentueel bedrag
    Voeg een percentage toe boven de B2B-prijs van vidaXL.

• Vast bedrag
    Voeg een vast bedrag toe boven de B2B-prijs van vidaXL.

Je kunt kiezen voor dezelfde prijs als vidaXL of voor een percentage en een vast bedrag. Het is niet mogelijk om de prijs van vidaXL te combineren met een aparte marge.

Productinformatie automatisch bijwerken

Alle producten worden geïmporteerd met de productinformatie en inhoud van vidaXL. Je kunt zelf bepalen welke inhoud je automatisch wilt laten bijwerken.

Hieronder een overzicht van de productinhoud die door vidaXL wordt geleverd:

• Titel

• Korte beschrijving

• Beschrijving

• Attributen

• Afmetingen

• Categorieën

Als je wilt dat een van deze niet automatisch wordt bijgewerkt, schakel dan het selectievakje uit in de synchronisatie-instellingen van de plugin. Je kunt deze vinden via WooCommerce > Instellingen > vidaXL tab > Synchronisatie mini-tab.

Handmatig productinformatie bewerken

Bewerk productinhoud (bijv. titel en beschrijving)

Omdat veel webwinkels vidaXL gebruiken als dropshipping leverancier, is er veel gemeenschappelijke productinformatie te vinden op internet. Wij adviseren u daarom om uw productinformatie handmatig aan te passen en uniek te maken.

U kunt de volgende productinformatie handmatig bewerken:

• Titel

• Korte beschrijving

• Beschrijving

• Attributen

• Afmetingen

• Categorieën

Nadat u de productinformatie hebt bewerkt, moet u ervoor zorgen dat deze niet wordt overschreven door de instellingen voor automatische productupdates aan te passen aan uw wijzigingen.

Productcategorie bewerken

U kunt de categorieën individuele namen geven, u hoeft niet de geïmporteerde categorieën uit VidaXL te gebruiken.

Om dit te doen, logt u in op uw WordPress backend.

Onder WooCommerce > Instellingen > VidaXL > Category Mapping kunt u de VidaXL-categorieën koppelen aan uw eigen categorieën.
Mis de knop "Verbinden" niet!

OF:

Nadat u alle artikelen en categorieën hebt ontvangen, kunt u de categorieën voor producten wijzigen.

Als u deze optie gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u de synchronisatie van de categorieën hebt uitgeschakeld.

Verandering verkoopprijs

Als je eenmaal producten hebt geïmporteerd met de verkoopprijsinstellingen hierboven, kan het gebeuren dat je niet tevreden bent met de verkoopprijs of marge. In dat geval kun je de verkoopprijs handmatig wijzigen in het WooCommerce product zelf.

Zorg ervoor dat de prijs niet automatisch wordt bijgewerkt door het selectievakje in de mini-tab synchronisatie-instellingen uit te schakelen.

Productkenmerken toevoegen of wijzigen

Onze vidaXL plugin voor WooCommerce voegt de volgende attributen toe tijdens het importeren van producten:

• Merk

• Kleur

• Levertijd

• Diameter

• Geslacht

• Handmatig

• Aantal pakketten

• Verzendtijd

• Maat

Ontbreekt er een relevant attribuut? Voeg deze dan gerust handmatig toe. Alle attributen kunnen worden gebruikt in de Aanwezigheid > Widgets > Shop Sidebar > Filter op Attributen om ze zichtbaar te maken in de zijbalk van de catalogus.

Ontwikkelaars

Gebruik van een externe crontaak

Een cron job kan worden geconfigureerd voor het plannen van taken die in de toekomst moeten worden uitgevoerd. Dit wordt normaal gebruikt om een taak in te plannen die periodiek wordt uitgevoerd - bijvoorbeeld om elke ochtend een bericht te versturen.

Alle plugins van Woosa vertrouwen op cron jobs voor taken zoals het updaten van voorraad, prijs en andere relevante productinhoud. Woosa gebruikt de WP cron en Scheduled Actions in WooCommerce om deze taken op tijd uit te voeren. In sommige gevallen kan een hostingprovider of plugin van een derde partij onze cron jobs verstoren en update processen blokkeren. Daarom hebben we onze externe cron job geïntroduceerd.

Als je het selectievakje hebt ingeschakeld om een externe crontaak te gebruiken, moet je de URL configureren op een externe server, inclusief het planningsschema. Dit kan je eigen server zijn of de Woosa cron server.

Als je ervoor kiest om het op je eigen server te configureren, zorg er dan voor dat een ontwikkelaar dit voor je doet.

Lijst van acties

De lijst met acties in al onze verzendplugins voor WooCommerce, laten zien wat de synchronisatie op dit moment aan het doen is. Het controleert bijvoorbeeld elke 60 minuten of een bestelling die is verzonden door vidaXL updates heeft. Terwijl deze actie wordt uitgevoerd, zie je dat de kleur groen wordt.

De grootste misvatting over deze tabel is dat acties met een inactieve status niet werken in de winkel. Wat het eigenlijk betekent, is dat de actie momenteel niet actief is. Zodra de tijd daar is om die actie uit te voeren, wordt hij actief en groen.

Fouten

Tijdens elk proces is het mogelijk dat je fouten krijgt. Gelukkig is er voor elke fout een oplossing. Kijk in onze lijst met fouten om ze zelf op te lossen, zonder de hulp van onze specialisten.

Gereedschap

• Cache wissen

Deze tool wist de volledige cache van de plugin.

• Cache voor feed wissen

Deze tool wist de feed cache. Gebruik dit als je echt producten moet terugbrengen die volledig uit je winkel zijn verwijderd.

Waarschuwing: Als je deze tool te vaak gebruikt, kan dat de plugin-processen vertragen.

• Voorraad & prijsupdate opvragen
    Deze tool vraagt voorraad & prijsupdates op voor alle producten uit de geselecteerde feedcategorieën. Dit is geen onmiddellijk proces, het kan tot 1 uur duren voordat de gegevens zijn ontvangen.

• Verwijder geïmporteerde producten
    Met deze functie verwijder je alle geïmporteerde producten uit vidaXL volledig uit je winkel.

• Migratie uitvoeren naar v4
    In het geval de migratie is vastgelopen of dingen niet goed werken na de migratie, gebruik dan deze tool om de migratie opnieuw uit te voeren.